Akcija

Tradicionalna srečanja na LKT

Prva nedelja v maju 1997 je bila za Logatec nekaj posebnega. Klub Skirca je na tisti lepi majski dan slovesno odprl prvo slovensko kolesarsko transverzalo. Poimenovali smo jo Logaška Kolesarska Transverzala in s tem nazorno opisali njen potek znotraj meja logaške občine. Tako je Logatec dobil nekaj, kar bi v prihodnosti lahko promoviral kot svojo razvojno – človeku in okolju prijazno – naravnanost.

Na slovesni otvoritvi so se nam pridružili številni ljubitelji turističnega kolesarjenja. Nekateri, zelo ugledni in spoštovani gostje, so del trase LKT preizkusili, tako kot se spodobi – na kolesu, seveda.

Ob prvi obletnici nas je pot vodila skozi mogočne gozdove Menišije do skrivnostnega podzemnega labirinta Unške koliševke. Mimo izvirov v Malnih smo se podali do edinstvenega podzemnega sotočja dveh rek v Planinski jami in se ob robu Planinskega polja zapeljali do Turistične kmetije Žigon. Ob postanku na prvem žigosnem mestu LKT smo si v Vodnik LKT vtisnili prvi žig in se čez Kališe vrnili na izhodišče.

Druga obletnica je bila v znamenju jamarskih podvigov. Ogledali smo si najglobljo notranjsko jamo Gradišnico, se spustili v mogočno Vranjo jamo in skozi Mrzlo jamo spet prišli na svetlo. Pod stenami na robu Planinskega polja smo si ogledali številne ponore, med njimi tudi Putickove štirne, se sprehodili skozi Skedneno jamo in se za konec povzpeli še 700 m visoko do Kmetije odprtih vrat pri Tumletu. Pred spustom v dolino Črnega potoka smo si tu vtisnili še drugi žig LKT.

Za tretjo obletnico smo se po poteh in stranpoteh LKT popeljali do tretjega žigosnega mesta na Tratah, se sprehodili skozi bunkerje in si v enem izmed njih natočili čistega vina. Mimo jezera v Godoviču smo se popeljali do Brusovega kozolca v Hotedršici. Eni so se preizkusili na umetni plezalni steni kozolca v prostem plezanju, drugi pa smo si ogledali Tomažinov mlin in poskusili pravi domači kruh. Za konec smo se popeljali skozi Novi Svet do Planinskega doma Cajnar, kjer smo v prijetnem vzdušju zaključili dan.

Za četrto obletnico smo si vzeli kar dva dni. Po poteh in stranpoteh smo prevozili celotno traso in zbrali vse žige LKT. Prenočili smo v Leskovem gaju v Novem svetu, kjer smo postavili šotore in taborili. Bilo je nepozabno.

Peta obletnica je bila v znamenju dežja. Kljub temu se nas je ducat neustrašnih odpravilo po žig na Vrh sv. Treh kraljev. Dan smo zaključili v nanovo odprtem Motelu Kisovec. Vino je teklo v potokih.

Šesto obletnico smo zopet obeležili z dvodnevnim kolesarjenjem po poteh in stranpoteh LKT. Tabor smo postavili v Žibršah pri Tumletu.

Za sedmo obletnico smo se po žig LKT podali na Petkovec. Do tja in nazaj smo se po poteh in stranpoteh LKT prebijali kar cel dan.

Nanovo odprt kamp v Grajskem parku v Gorenjem Logatcu je bil ravno pravšnje izhodišče osme obletnice LKT. V dveh dneh smo prevozili več kot 100 km poti in stranpoti LKT.

LKT je odrasla in se razvila v novo kakovost. Skladno s celovito nadgradnjo Logaške Kolesarske Transverzale kot enovite poti, ki je obkrožila logaško občino in je udeležence usmerila v strogo določeno smer z vnaprej predvidenimi postanki, v svobodnejšo in kompleksnejšo Mrežo kolesarskih poti LKT, smo prenovili tudi koncept Srečanj na LKT. Skupnim druženjem vseh akterjev, povezanih z LKT, smo dali nove dimenzije in kolesarjenje dopolnili še z različnimi drugimi rekreativnimi dejavnostmi ter turističnimi, sprostitvenimi in zabavnimi programi. Še posebej pa nas veseli dejstvo, da je LKT postal pojem, ki prostoru, času in življenju daje nove spodbude in je presegel lokalne okvire ter našel svoje mesto tudi v širšem okolju. Tako so tudi Srečanja na LKT, ki se odslej odvijajo v različnih krajih in na različnih lokacijah, nova priložnost za raziskovanje in doživljanje Sveta LoKoTavcev, ki je brez meja in ustvarjen za ljudi na drugi strani sivega povprečja.

Print Friendly, PDF & Email