Planinska jama

Planinska jama je s 6 km dolgimi, do 70 m visokimi in do 40 m širokimi vodnimi rovi največja vodna jama v Sloveniji. Posebnost je njeno podzemeljsko sotočje dveh rek: Pivke, ki priteče iz Postojnske kotline in Raka, ki se steka iz Cerkniškega jezera in Javornikov. Združene vode izvirajo iz Planinske jame kot Unica. Ta se nato celih 18 km vije po Planinskem polju in na njegovem severovzhodnem obrobju ponovno ponikne. Pri Vrhniki pride na dan kot Ljubljanica.

Planinska jama ponuja izjemno doživetje kraškega podzemlja. To je srečanje z naravnimi silami in procesi pri pretakanju vode skozi zakraselo kamnino, oblikovanju ozkih sotesk, visokih dvoran, podzemeljskih jezerc, brzic in sifonov ter nastajanja kapniškega bogastva. V ugodnih vodnih razmerah lahko vidite človeško ribico v svojem naravnem okolju, morda pa mimo vas švigne eden izmed devetih vrst netopirjev, kolikor jih najmanj prebiva v tej jami.

Turistična pot je bila urejena šele po letu 1920. Danes je za eno in pol urni turistični ogled dosegljivih le prvih 900 m, za alternativni ogled Pivškega rokava, pa boste potrebovali kar 3 do 4 ure časa. V tem primeru od konca turističnega dela naprej potujete z gumijastimi čolni in si malo pred sifonom ogledate pravo kapniško pravljico Paradiž.

Print Friendly, PDF & Email