Penkanje ali pritrkavanje

Večina ljudi tega običaja ne pozna. To je zvonjenje v cerkvah ob velikih praznikih, birmah in podobnih svečanostih. Je ritmična pesem zvonov v strogo določenem zaporedju, ko se glasovi posameznih zvonov zlivajo v melodijo. To svojevrstno ljudsko izročilo je prava glasbena umetnost.

Cerkveni zvonovi dosežejo težo od 500 do 1500 kg. Tudi “žvenkel” je kar precej težak, zato pri penkanju še posebej trpijo roke. Pri tem dva zvonova ne smeta udariti hkrati. Če se to zgodi, ljudje takoj opazijo, da penkanje ni bilo dobro.

Print Friendly, PDF & Email

This Post Has 2 Comments

  1. Vlasta Ferjančič

    O, kako lepo je poslušati potrkovanje. Pri nas v vasi Lokavec gojijo to navado, potrkujejo pa tudi v cerkvi v Črnučah, sem slišala, ko sem bila pri sinu na obisku. Mislim, da je bila takrat ravno Velika noč. LP Vlasta

  2. Ata Polde

    Na eni izmed kolesarskih tur smo “zašli” v Hotedršico, kjer so ravno takrat imeli nekakšno tekmovanje v pritrkavanju. Bilo jih je užitek poslušati pa tudi gledati. Zvonove so imeli namreč kar zunaj pred cerkvijo. V moji okolici so zelo aktivni pritrkovalci s Petkovca, starejše so zamenjali mlajši, med njimi je tudi nekaj deklet. Lepo je, ko se v današnjih modernih dneh ohrani kaka stara navada.

Leave a Reply