Pusto polje

Petkovec - Dolenji Logatec

(9 km + 45 viš.m vzponov)

S Petkovca se spustite navzdol proti Logu. Kraški pojavi so dokaj izraziti tudi v tem delu. Petkovščica, ki vas spremlja z desne, izgine v ponor ob cesti, kadar pa naraste preveč, se prelije na drugo stran in izgine v Loški jami.

Od tu naredite še skok proti Zaplani. Tam je pravo naselje počitniških hišic. Previdnost pri spustu proti Logatcu pride zaradi nedeljskih turistov še kako prav.

Spotoma si oglejte še visoko barje Jezerce. Nastalo je z zaraščanjem plitvega jezerca in ponuja življenjski prostor mnogim redkim in ogroženim rastlinskim vrstam.

Zadnji kilometri se vijejo po kolovozni poti ob robu Pustega polja. Vode so tu že davno izginile. Vztraja le še Logaščica, pa še ta zapusti Logaško kotlino prav sredi mesta v ponoru Jačka.

Logatec se ponaša tudi z mogočnim spomenikom oblikovane narave – lipovim drevoredom, ki krasi cesto ob vstopu na Logaško polje. Drevesa so bila posajena v času Ilirskih provinc Napoleonovem obisku v čast, zato tudi ime Napoleonov drevored.

Hrib Sekirica z okolico ponuja pozimi vrsto užitkov na snegu; od teka, smučanja, sankanja, skakanja pa do drsanja na zaledenelem ribniku.

Morda pa vas bolj kot šport zanima kultura? Potem nikar ne zamudite katere od številnih prireditev, ki se odvijajo v Logatcu. Taka je npr. Večer pri vodnjaku, prireditev, ki se že vrsto let ob kresnem dnevu odvija pred cerkvico sv. Jožefa na Čevici.

Arheološka izkopavanja v bližini igrišča pod Narodnim domom so potrdila domnevo, da je bila tu v času rimskega imperija obcestna poštna postaja, imenovana Mansio Longatico. Malo drugačne postaje in poštne urade pa imamo v Logatcu tudi danes.

Vsekakor pa Logatec, ki je zdaj postal že malo mesto, danes premore vse, kar imajo tudi veliki. Sodobnemu turistu, naključnemu obiskovalcu ali morda tudi le aktivnemu rekreativcu, lahko ponudi prenočišča v novem kompleksu GRC Zapolje, kampiranje v sklopu Grajskega parka, kjer se redno odvijajo tudi zabavni programi za mlade, lepo število okrepčevalnic, barov, picerij, dobrih gostilnic in gostišč, kot sta na primer Kramar in Logatčanka. Slednja s programi in kapacitetami za rekreacijo, šport in sprostitev, zaokroža celovito in bogato ponudbo GRC Zapolje.

Print Friendly, PDF & Email