Prej vhodom v Jamo sv.Treh kraljev

Trate - Vrh sv. Treh kraljev

(12 km + 305 viš.m vzponov)

Označbe LKT vas po makadamski poti napotijo skozi Kurjo vas do križišča v Zajelah. Goriva za kolo res ne potrebujete, morda pa na Petrolovi bencinski črpalki dobite kaj drugega, kar vam pride prav.

Iz križišča se lahko po asfaltni cesti spustite proti Logatcu ali Žirem, ali pa zagrizite v klanec in pot nadaljujete proti Rovtam, ki se skrivajo za ovinkom. Kraj se zaradi ugodne lege in dostopnosti hitro razvija. Ob ponudbi, ki je običajna za gostišča, se lahko okopate v bazenu pri okrepčevalnici Skvarča, prenočite pa v gostilni Pri Rezki.

Spust po asfaltni cesti iz Rovt se po premaganih vzponih res prileže in najbrž ne bo avtomobila, ki bi vam lahko sledil. Na nasproti vozeče pa le ne pozabite!

V dolini se držite rečice Sovre, ki vas mimo stare žage pripelje v Sopot. Nad potjo se pod stenami skriva Ciganska jama, za ogled slapov pa skrenite s poti proti Žirem.

V visoki skalni steni nad levim bregom Sovre se lahko preizkusite v prostem plezanju ali pa ogledate Matjaževe kamre. To je šest vhodov v jamo, ki jih je izdolbla voda, preden se je zarezala globlje v sotesko.

Poleg arheoloških izkopanin ledenodobnih lovcev, so v notranjosti jame našli več okostij svizca, prav tako iz tistega mrzlega časa.

Če ostajate zvesti kolesarjenju in vas vse omenjeno ne premami, se izkažite ob vzponu na najvišjo točko transverzale, to je 884 metrov visok Vrh sv. Treh kraljev. Tudi če niste planinec se lahko na poti ustavite pri Planinski koči. Od tu vas do vrha loči le še nekaj sto metrov vzpona. Vredno se je potruditi, kajti pogled z vrha seže res daleč. Ob jasnem vremenu se vidi celo dom Planika pod vrhom Triglava. Vsekakor pa ne spreglejte cerkve sv. Treh kraljev, ki se ponaša s čudovito notranjščino.

Print Friendly, PDF & Email