Kališe

Grčarevec - Žibrše

(13,5 km + 435 viš.m vzponov)

​Iz Grčarevca se pot strmo vzpenja proti Kališam. Ta flišna zaplata je dokaz, da je bilo tu nekoč morje. Na vrhu se lahko povzpnete na razgledni stolp, s katerega se ponuja lep pogled na razgiban kraški svet, poln brezen in jam. Najbolj znane so Gradišnica, Vranja in Mrzla, Skednena, Najdena in Dolarjeva jama. V slednji so našli okostje nosoroga, ki je pri nas izumrl pred približno 20.000 leti.

Mimo gozdne učne poti se s Kališ spustite proti Kalcam. Če vas zanima arheologija, zavijte z označene trase LKT proti Lanišču in se ustavite pri obnovljenem obrambnem stolpu iz rimskih časov. Več o tem pomembnem kulturnem spomeniku lahko izveste v gostilni Stara pošta na Hrušici, kjer je tudi muzej.

Skozi Gorenjo vas se peljite mimo kamnoloma proti Reški dolini. V tej dolini se zbirajo vode, ki so v preteklosti večkrat poplavljale Logaško polje in povzročale skrbi domačinom.

Z izgradnjo jezu in regulacijo so se vode umirile, zamrlo pa je tudi nekdaj živahno kopališče v Marekah. Ostal je le prazen bazen in brunarica, nekoč priljubljeno zbirališče mladih.

Da brez vode ne gre, boste ob pogledu na Grajski studenec ob cesti, začutili tudi sami. Vrsta, na katero običajno naletite, je dokaz o zdravilnem učinku te vode.

Čeprav ste opremljeni z novimi rezervami vode, nikar ne zavijte že v prvem križišču levo proti Žibršam. Peljite se po dolini in za spremembo uživajte ob vožnji po asfaltu. V naslednjem križišču pa le zavijte levo in ne ustrašite se strmine, ki vas čaka.

Pogled na karto na križišču ne bo odveč. Cilj je kmetija odprtih vrat Tumle, več kot 700 m visoko v Žibršah. Domača hrana je tu izvrstna in veliko volje potrebujete, da vstanete od mize. Če vas je ujela noč, za hišo postavite šotor ali pa prespite kar na kozolcu.

Print Friendly, PDF & Email