Čez Unico na Planinskem polju

Logatec - Grčarevec

(22 km + 330 viš.m vzponov)

V Logatcu se na stežaj odprejo vrata Notranjske. Če niste domačin, se do tu lahko pripeljete z avtom, z vlakom ali kar s kolesom.

Kolo poženite po Stari cesti, nekdanji tovorni poti Dunaj-Trst, v smeri proti Vrhniki. Kot ljubitelja debelih gum, vas že na drugi strani železniške proge čakajo prvi kilometri makadama. Zbledela oznaka LKT vas kmalu usmeri desno skozi gozd. Če se peljete naravnost, pridete do Logaške jame.

Prvič se navkljub avtocesti, ki poteka nedaleč proč, lahko nadihate čistega zraka. Ko se približate priključku avtoceste, zavijte levo, če pa vas čas ne preganja, ga previdno prečkajte in se zapeljite do Jamarske koče. Ta stoji tik nad prepadno steno ene izmed številnih Logaških koliševk. Njihovega dna vam ne priporočamo raziskovati, saj bi za premagovanje globin porabili preveč energije, ki jo boste še kako potrebovali.

Pot navkreber proti avtocesti naj služi le za ogrevanje pred prvim resnejšim vzponom, ki vas čaka na drugi strani nadvoza. Pri tem naj vas opozorilo Območje medveda na bližnjem drevesu ne prestraši preveč. Medved, na katerega lahko naletite, se vas bo izognil prav tako hitro, kot vi njega.

Po napornem vzponu si na Oblem vrhu vzemite čas za pogled, ki seže prav do Snežnika, nato pa se prepustite užitku ob spustu skozi gozdove Ravnika. Ne pozabite, da si gozd delite z gozdarji, lovci, naključnimi turisti, zato je previdnost, ko vozite po gozdni cesti, nujna. Bodite obzirni tudi do divjadi, da jo ob srečanju ne poženete v brezglavi beg. Spotoma si oglejte še Laško kukavo, našo največjo udornico.

Mimo gozdarske koče se pod železniško progo in avtocesto spustite proti Planinskemu polju. Če želite izlet zaključiti, lahko na železniški postaji Planina počakate na vlak. Ta vas bo odpeljal nazaj proti Logatcu ali kam drugam. Lahko pa se, po lokalni cesti Logatec-Rakek, zapeljete na ogled bližnje jame Mačkovice.

V Lazah premorejo okrepčevalnico, kjer si za silo lahko privežete dušo. Cerkve tu ne boste našli, zato pa imajo v sosednji Jakovici kar dve. Pod manjšo je skrit izvir in domačini trdijo, da njegova voda zdravi oči. Če ne verjamete, lahko to preizkusite tudi sami. Imajo tudi Jamarski kamp in če želite raziskovati, se bo zagotovo našel tudi prostor za šotor in kak izkušen jamar, ki vas bo rad popeljal v skrivnostni podzemni svet.

Če vas ta ne mika, krenite ob robu našega najbolj znanega kraškega polja, mimo številnih požiralnikov, proti Grčarevcu. Pogled na karto vam na tem odseku pride še kako prav.

Po deževju se reka Unica s poplavljenega Planinskega polja le počasi umika nazaj v svojo strugo, zato je prehod v tej smeri večkrat nemogoč. Tedaj se obrnite nazaj proti Lazam in se po lokalni cesti zapeljite do Planine. Ta kraj sodi v postojnsko občino a to ni ovira, da si ne ogledate znamenito Planinsko jamo, Ravbarjev stolp in razpadajoči grad Haasberg.

V Planini se sprijaznite z vlogo cestnega kolesarja in se napotite po magistralni cesti proti Grčarevcu. Ustavite se v penzionu Žigon, kjer vas čakajo dovolilnice za ribolov na Unici. Če ste lačni, vam ne uspe oditi brez pokušine njihovih sojinih specialitet, za utrujene pa imajo tudi sobe

Print Friendly, PDF & Email